De wraak van Sinterklaas

De wraak van Sinterklaas

20 x 20 cm, © 1998, niet te koop
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op papier

De goedheilig man met de mijter, staf, ... en imposante cape. Move over Zorro en Sandeman! :)

Volgens het originele Sinterklaasverhaal verzinnebeeldt hij de ergste nachtmerrie van elke slager of herbergier die boosaardige intenties naar kinderen heeft.

6 December heb ik van kindsbeen af altijd een geweldige persoonlijke feestdag gevonden, en mijn inner child heeft er nog steeds een nauwe band mee. Het is in Antwerpen en op andere plaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Nederland een fijn feest waarop de kinderen (alle kinderen) centraal staan, en waar de ouders het beeld van een mythische held gebruiken als smoes of tijdelijk sluitend alibi, om hun kinderen eens te verwennen, en hun liefde voor hun kinderen te tonen zonder er specifiek zelf om bedankt te willen worden. Mama & papa, en alle variaties zoals mama zonder papa, papa zonder mama, oma & opa, mama & mama, papa & papa, (en ik ben waarschijnlijk nog enkele fijne combinaties vergeten) betalen tenslotte de rekening van het hele plaatje.

Sinterklaas kende ik door het volledige plaatje, de mooie Sinterklaas-kleurboeken, boekjes met sinterklaasliedjes, sinterklaasliedjes die bij ons in de kleuterschool klassikaal aangeleerd werden.

Het ontstaansverhaal van de sint, met de snode slager of herbergier die enkele kindjes had doodgemaakt en in de pekel of zoiets had gedraaid, en de Sint die deze kids kwam redden en wraak nam op die ellendeling, was een geweldige hulp bij het beter begrijpen van de chocolade sinterklaasfiguurtjes bij onze bakker, en gaf ook een extra intellectueel genoegen wanneer ik dan het hoofd van zo'n chocolade-zwartepietfiguurtje eraf beet.